Wedstrijdverslag

FC Skillz tegen HVC ’10 eindigt in remise

FC Skillz en HVC’10 kruisten zaterdag de degens op Sportpark Zonneveld. FC Skillz was vorig weekend vrij, gezien de afgelasting van de wedstrijd uit tegen CION en HVC’10 was gebrand op een goed resultaat, gezien haar nipte verlies tegen SVC’08 in Wassenaar.

In de beginfase van de wedstrijd liet de club gelegen in het Wateringse Veld in Den Haag, wat speldenprikjes zien via Yassin Chentouf en Mostava Frederik, die beiden in de Haagse aanval waren geposteerd. De Hoekse Club opgericht in 2010 na een fusie van vv Hoek van Holland en vv Hoekse Boys, hield zich de schone taak voor om de linies dicht bij elkaar te houden en vooral vanuit de discipline te blijven spelen. HVC ’10 kwam vorig seizoen nog uit in de finale van de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse, maar staat vandaag de dag in de gevreesde zone, waar het spook van de versterkte degradatie dreigt. In conclusie, elk punt is een gewonnen punt voor de ploeg uit Hoek van Holland.

Hoewel FC Skillz veelal de bal had en het spel maakte, was het HVC’10 dat in de negentiende minuut op voorsprong kwam. Een lange bal van achteruit van Jorn Groothuizen viel voor de voeten van Kirill Slutskyy, die hem behendig over de uit zijn doel gekomen Giovanni Spaan lobde: 0-1. Na het doelpunt voelde HVC’10 zich gesterkt door de voorsprong en namen de – voor zover aanwezige – voetballende intenties wat meer af. Chadion Melfor zorgde met een fraai genomen vrije trap nog voor gevaar zo voor rust, maar tot een doelpunt leidde het niet.

Na het wisselen van speelhelft bracht trainer Oussama Bekkaoui zowel Djurandy Swedo als Adam Bekkaoui in om voor een frisse energie te zorgen. Deze wissels vertaalden de energie ook naar creativiteit en gaven het team daadwerkelijk iets extra’s waarbij menig toeschouwer eerder voor de Haagse gelijkmaker zou tekenen, dan dat HVC’10 in de score zou uitlopen. De ene na de andere Haagse aanval bestormde immers het doel van Khalid el Menkouzi.

In de 73e minuut kwam FC Skillz op gelijke hoogte ofwel het bekende gezegde: “Loon naar werken”. De 19-jarige Adam Bekkaoui (foto) krulde de bal op een weergaloze wijze vanaf een meter of twintig schuin gezien vanaf het doel, de rechter kruising in en liet de Hoekse doelman kansloos: 1-1. Met nog ruim een kwartier op de klok maakten beide teams nog aanspraak op de overwinning en nam de spanning alleen maar toe. Haagse frivoliteit tegenover Hoekse onverzettelijkheid, het zou bijna een titel kunnen zijn van een boek, waarbij men het einde – vooral sportief gezien – niet goed kon bevatten. Wat voor genre het boek zou moeten hebben, is voor beide teams verschillend te noemen. Denkende aan wat voor de één drama kan zijn, is voor de andere wellicht fictie of een sprookje.

In de 89e minuut schoot wederom Adam Bekkaoui FC Skillz naar een voorsprong. De middenvelder deed dat op een bijna identieke wijze als de zelf gemaakte 1-0 op zijn wondersloffen. Ver in de blessuretijd drong HVC’10 aan om tot een gelijkmaker te komen. Vanuit de context van het geschreven boek, eindigde de wedstrijd voor de Hoekenaren in een waar sprookje. Doelman aan de kant van FC Skillz, Giovanni Spaan ving in eerste instantie een ingedraaide vrije trap. Op het moment van vangen werd de Haagse doelman – in zijn vijf- metergebied – omver gelopen (lees: voetballend aangevallen) door Kay van den Bos, waardoor hij de bal liet vallen en dezelfde speler schoot vervolgens de bal binnen: 2-2. De voetbal(spel)regel luidt immers, dat de doelman in zijn vijf-meter een beschermde status kent. Wanneer hij gehinderd wordt bij het vangen/pakken van de bal, krijgt de doelman een vrije trap mee.

In het nawoord van het geschreven voetbalboek, waarbij er ruimte is voor interpretatie van genre, stond immers ook geschreven, dat de leidsman de aanvallende fout waar de gelijkmaker uit ontstond niet heeft waargenomen. Het verzacht het sportieve leed niet, maar het tekende wel zijn kwetsbaarheid wat ook een kracht is. ‘Voetbal is een sport van fouten’, zei Johan Cruijff ooit. ‘Wie de minste maakte, die wint’. Deze bekende uitspraak ging jammer genoeg alleen niet op voor de teams bij dit duel.