Wedstrijdverslag

FC Skillz wint dankzij flitsende start van weerbaar Wilhelmus

De wedstrijd Wilhelmus tegen FC Skillz was een wedstrijd met twee gezichten. FC Skillz was getuige de vier doelpunten heer en meester in de eerste helft. Wilhelmus toonde echter een knappe weerbaarheid en vocht zich met drie doelpunten weer terug in de wedstrijd. Gezien de rekensom 4-3 weer 1 is, maakte dat ene doelpunt in het voordeel van FC Skillz hét (statistische) verschil en zorgde hiermee ook voor de winst.

In het voetbal heb je weleens van die momenten, dat alles goed valt. De eerste minuut van de wedstrijd illustreerde zo’n moment. Daar Wilhelmus een aanval trachtte op te zetten, joeg Abdel Tufi een gegeven bal in de as van het veld af. Het afjagen van de bal resulteerde in balbezit voor Farid Overman, die op zijn beurt de pijlsnelle Djurandy Swedo diep zag gaan. Voordat de bal de voet van Overman verliet, werd Abdel Tufi ten val gebracht, maar omdat er sprake was van – zeer knap gegeven – voordeel door de dienstdoende arbiter, kwam Swedo oog in oog te staan met doelman Phillip Kooper. De aanvaller faalde niet en zorgde voor de openingstreffer: 0-1. Het eerste doelpunt van de wedstrijd genoteerd in de 38e seconde leek het startsein te zijn voor een middag waarbij de Haagse liefde voor de bal in relatie kwam met effectiviteit.

Zo noteerde Farid Overman in de zesde minuut alweer de 0-2 op het scorebord door de rebound – vanuit een goed schot van Djurandy Swedo – in het dak van het doel te schieten.

Wilhelmus wist op dat moment even niet wat haar overkwam en probeerde zich te herpakken. Het besloot het ‘voetballende’ gedeelte maar even over te slaan en de bal zo snel mogelijk voorwaarts te trappen richting Cedric Aké, de 3,5 jaar oudere broer van Oranje-international Nathan Aké, ook wel bekend als de ‘trots van Willhemus’. Cedric Aké maakte op zijn zestiende levensjaar al zijn debuut in het eerste van Wilhelmus, maar koos – nadat zijn broertje Nathan naar Chelsea kon – mee te verhuizen naar Engeland om hem daar te ondersteunen in zijn professionele bestaan als voetballer. Over broederliefde dus gesproken. Eenmaal terug in Nederland stond Cedric voor de keuze om met een jeugdvriend naar VCS te gaan of toch naar zijn jeugdliefde. Het werd Wilhelmus met de gedachte; ‘Eens een wesp, altijd een wesp’.

In de laatste fase van de eerste helft onderstreepte FC Skillz maar eens haar effectiviteit en vooral ook gretigheid. Zo liepen de bezoekers in de veertigste minuut uit tot 0-3, waarbij Abdel Tufi zijn collega-aanvaller, Yassin Chentouf in stelling bracht, die gedecideerd scoorde. Op slag van rust werd het zelfs 0-4 gemaakt door Abdel Tufi.

Na de rust keerde een ontketend Wilhelmus terug op het veld. Zo scoorden de Voorburgers meteen al de 1-4 via Yuri Bruno, die de Voorburgse weerbaarheid probeerde te voeden met zijn (Italiaanse) passie en strijdvaardigheid. Kort na de 1-4 viel ook de 2-4 gescoord door aanvaller Jake Smart. De manier waarop Wilhelmus zich vastbeet in de wedstrijd was zeer knap te noemen, kijkende naar de ruststand. Het geloof groeide met de minuut en vooral met het duel, omdat er toch met een schuinoog werd gekeken naar de stand tussen Westlandia – Concordia, met het belang van de plek rondom de directe degradatie. Ook de 3-4 volgde via wederom een doelpunt van Jake Smart.

FC Skillz leek, gezien de ‘wespenaanval’ onherkenbaar te zijn. De jonge oefenmeester Oussama Bekkaoui moest hier dan ook iets tegenover zetten om de voorsprong te behouden. Onderzoek wijst uit, dat wespen niet houden van de geuren van citroen, kruidnagel en geranium. Met deze geuren houd je wespen namelijk op afstand. Eenieder snapt wel, dat de medische staf deze geuren niet voorradig had, maar dat het vooral zaak was om vaster aan de bal te zijn en de volwassenheid, maar vooral discipline op te brengen om onder Voorburgse druk – zo ook geloof – uit te komen. In de laatste fase werden de ruimtes wat groter op het veld, gezien Wilhelmus naarstig op zoek was naar de gelijkmaker.

FC Skillz bespeelde de ruimtes goed, maar was in de laatste fase van de aanval onnauwkeurig te noemen en gooide de wedstrijd maar niet in het spreekwoordelijke slot, waardoor het geloof van Wilhelmus intact bleef. Op de eerste twintig minuten van de tweede helft na, kon Wilhelmus voetballend gezien, geen echte vuist meer maken om aanspraak te maken op de gelijkmaker. De eindstand was dan ook 3-4 in het voordeel van FC Skillz, waarbij aangemerkt moet worden dat de weerbaarheid van Wilhelmus een groot compliment verdiende.

Nu de slotweken van de competitie naderen en elk team strijdt voor haar sportieve belangen, kent elke wedstrijd ook zijn eigen verhaal, maar om in de woorden van Johan Cruijff te blijven: ‘Je moet altijd één doelpunt meer scoren dan de tegenstander om te kunnen winnen’ trok ook FC Skillz deze belangrijke overwinning – met een verschil van één doelpunt – over de streep.