Wedstrijdverslag

FC Skillz pakt punt in slotfase tegen sv Honselersdijk

Zaterdag is de mooiste dag van de week zeggen ze weleens in diverse voetbalkantines. Laat dat nu – met een gemiddelde weerstemperatuur van 24 graden en een heerlijk zonnetje – de absolute waarheid zijn. FC Skillz trok uit naar Sportpark Strijphorst om op het nemen tegen sv Honselersdijk. Terwijl de oranjehemden op slag voor rust op voorsprong kwamen, kwamen de bezoekers uit Den Haag in de slotfase terug en kon er een gelijkspel als eindstand op het wedstrijdformulier genoteerd worden.

Aan de thuiswedstrijd bewaarde FC Skillz verre van mooie herinneringen met een toen uitblinkende Steyn de Bruijn. Dat was in de beginfase van de wedstrijd overduidelijk te zien, want FC Skillz was uit op eerherstel. De eerste twintig minuten verzorgde – ondanks een lastig bespeelbaar (gras)veld – FC Skillz verfijnd voetbal en legde de thuisploeg haar (voetbal)wil op. Feit is alleen dat je met enkel en alleen verzorgd voetbal niet ver komt in de deze regionale eerste klasse.

Halverwege de eerste helft braken ook de oranjehemden enkele keren goed uit. Het is knap om te zien, hoe geduldig en wellicht wel volwassen te noemen sv Honselersdijk is in haar spel. Zodra aanvoerder Tom van Veen – die zich veelal uit laat zakken – eenmaal in het spel betrokken wordt gaat de voetbalmotor op de Strijphorst lopen en komen andere spelers zoals een Steyn de Bruijn (terug van een blessure) of een Lars Ammerlaan of Nick van der Kraan wat meer hun in kracht lijkt het.

Verwijzend naar het eerdergenoemde verzorgde voetbal van de Hagenezen en het feit, dat er sprake was van een Haags veldoverwicht resulteerde dit niet in een statistisch krachtverschil. Sterker nog, sv Honselersdijk brak als thuisspelende partij de ban en kwam in de 42e minuut op voorsprong. Na een goed omschakelmoment kwam rechtervleugelverdediger Niels van Wingerden over de flank goed door, legde bal bekeken in de ‘zestien’ en Lars Ammerlaan spelend met nummer ‘10’ op zijn rug hoefde alleen maar tegen de bal aan te lopen en scoorde: 1-0.

Twee minuten na de voorsprong kon de thuisploeg haar score uitbouwen, ware het niet dat doelman aan de kant van FC Skillz, Poya Maleki Seifar, uiterst koel bleef in de ontstane één-tegen-één situatie als winnaar uit deze strijd kwam.

Gezien de warmte, is er wellicht in de rust geen thee maar limonade of water geschonken. Daar een gedeelte van de selectie van FC Skillz (lees: zeven basisspelers) in de laatste week van de Ramadan zit kwam en deze limonade dus niet had genuttigd, kwam er na rust toch een zekere impuls vrij, want één ding was zeker, de bezoekers waren op jacht naar de aansluiting.

Het baltempo werd wat opgeschroefd en de Westlanders leken daar toch wat moeite mee te hebben. In minuut 52 kwam de talentvolle Naoufal el Haddioui vanuit een goede loopactie voor doelman Quinten van der Helm uit. De middenvelder probeerde de doelman te omspelen, maar deze kwam vrij ‘fors’ uit en raakte hiermee man én bal zo het schijnt, waarop de middenvelder ten val werd gebracht.

Je zou denken, dat er sprake was van een VAR-systeem op Sportpark Strijphorst, want de desbetreffende arbiter liet doorspelen, wellicht met de gedachte dat er mogelijk voordeel uit de aanval gehaald kon worden en floot in eerste instantie niet voor het uitkomen van de doelman. Nadat de bal uiteindelijk over de doellijn rolde, werd er op appél van de neutrale leidsman alsnog een penalty gegeven. Een uitgelezen kans om terug in de wedstrijd te komen, ware het niet dat de penalty het doelnet niet raakte en werd gepareerd door de doelman van sv Honselersdijk.

Wat is het psychologisch effect van een gemiste penalty denkt men altijd. Geeft dit extra energie voor de thuisploeg omdat het de  voorsprong behoudt, gaat de gemiste pingel in de ‘koppies’ zitten van de bezoekers óf zijn zij weerbaar genoeg om de mouwen op te stropen en door te gaan op de manier waarop ze de tweede helft aanvingen?

Het laatste bleek waar, want de Haagse druk bleef aan. Legio kansen ten spijt, want zowel Yassin Chentouf als de ingevallen Joci Chantré kwamen in kansrijke positie, maar vonden doelman Quinten van der Helm op hun weg. Het klinkt allemaal cliché, maar in de 85e minuut kwam een zeer bekende wellicht clichématige voetbalwet maar weer eens op de proppen. Daar waar jezelf niet de kansen benut en scoort, dan doet de tegenstander dat.

Zo liep aanvoerder Tom van Veen rijkelijk alleen op de doelman van FC Skillz af. Hij bevond zich immers in ‘niemandsland’ en had ruim baan voor de 2-0, ware het niet dat ook deze kans niet benut werd. Het blijft een mooi psychologisch schouwspel om te zien de één-tegen-één situaties. Een minuut na de gemiste kans van de thuisploeg, beloonde FC Skillz haar goede spel en voorwaartse druk dan toch. Yassin Chentouf speelde zichzelf goed vrij, gaf een zogeheten ‘no-look-pass’ op Abdel Tufi en die drukte goed af: 1-1.

Met de minimale verschillen en wekelijks wisselende uitslagen heb ik de vraag weleens gesteld hoe duur maar vooral hoeveel waard de punten vandaag de dag zijn in de eerste klasse C. Aan een TOTO is haast niet te beginnen en zelfs voor een taxateur is er geen beginnen meer aan. Feit is wel dat het voor de neutrale kijkers en volgers van de eerste klasse C genieten geblazen is.

Nu op naar volgende week, waar we wederom een hoofdstuk zullen schrijven met elkaar in deze knotsgekke competitie waar het zowel in de top, als in de middenmoot als onderin de stand dringen is.