Wedstrijdverslag

FC Skillz pakt een punt voor poorten van ‘Monster’

FC Skillz streek voor het eerst – na drie jaar tijd – weer neer in Monster om het op te nemen tegen de plaatselijke sportclub. De twee clubs kennen elkaar van het seizoen, dat ze beide in de derde klasse uitkwamen, tevens het eerste seizoen voor FC Skillz (toen) in het seniorenvoetbal.

Dat seizoen gaat voor menig voetballiefhebber de spreekwoordelijke boeken in, daar zowel FC Skillz als sc Monster op de slotdag gelijk stonden in punten én in doelsaldo. FC Skillz won echter op de slotdag uit bij DUNO en werd kampioen, daar sc Monster thuis gelijkspeelde tegen Quick Steps. De rest is verder geschiedenis.

Gevoed door het sportieve sentiment van toen, was het de vraag hoe de ploegen zich tot elkaar zouden verhouden in de – inmiddels – eerste klasse. sc Monster begon als thuisploeg goed aan de wedstrijd met een uitstekende Ruben de Groot, die als een ware kapitein zijn spelers voorwaarts maande. Terwijl ook Jurgen Warbout van tijd tot tijd zijn klasse toonde. De eerste kansen waren dan ook voor sc Monster, waar ze zelfs dachten de 1-0 te maken, ware het niet dat deze werd afgekeurd wegens buitenspel door de neutrale assistent-scheidsrechter van dienst.

Terwijl het eerste bedrijf zich wat meer ontwikkelde namen de bezoekers de overhand. FC Skillz vond elkaar wat makkelijker in de passing op het Monsterse grastapijt en solliciteerde ook naarstig naar de begintreffer. Zo kwamen Eljero Elia en Mohamed Mohamadi in schotpositie, maar beiden vonden doelman Willem-Jan Broch op hun pad. De ruststand werd gehaald met de brilstand.

Na de doelwisseling was het devies voor sc Monster om sneller diepte te zoeken en vanuit de zogeheten ‘tweede bal’ te spelen. De equipe van FC Skillz-trainer Oussama Bekkaoui weerde zich echter goed vanuit een stabiele organisatie, dus echt dreigend ofwel kansrijk was de thuisploeg niet. In de 58e minuut kwam daar een bekende ‘voetbalkentering’ in, daar Danël Ojiri met rood het veld moest verlaten, omdat de arbiter van mening was, dat de jonge verdediger sc Monster onreglementair afhield van een veelbelovende aanval.

Het leek net of de fanatieke supportersschare op dat moment het clublied van sc Monster in een paar octaven hoger begon te zingen, want het was hiermee uiteraard de bedoeling dat de thuisploeg haar mathematische voordeel zou uitbuiten. Het is dat het wedstrijdformulier vertelde dat Monster met elf man speelde en FC Skillz met tien, maar in de praktijk kwam dat voordeel – er mede door defensieve stabiliteit van de bezoekers – niet uit. Sterker nog, FC Skillz kwam er toch nog een aantal keer verrassend goed uit, want zo had de inmiddels ingevallen Jedsel Markes zelfs nog de 0-1 op zijn voet, maar het geluk niet aan zijn zijde.

In de 82e minuut bereikte de wedstrijd wellicht wel haar anti-climax, want ook Jelaino Fernandes mocht met een tweede gele kaart het veld verlaten, wat resulteerde in negen blauwhemden, die er alles aandeden om de Haagse ‘pot’ dicht te houden. Het feit, dat doelman Wesley Storm zichzelf bekroonde als wellicht wel Man Of The Match, is voor wat betreft de eindfase van de wedstrijd veelzeggend. De rijzige doelman personificeerde met diverse reddingen wel de onverzettelijkheid van FC Skillz. Sterker nog in de absolute extremis leek er nog een Haags wonder te vallen. Joël Mayala kreeg de allerlaatste kans van de wedstrijd voor FC Skillz met negen man, maar met de laatste adem die hij daarvoor blies mocht zijn schot niet baten.

‘Als je niet kan winnen, moet je ervoor zorgen dat je niet verliest’ zei een Nederlandse voetbalgrootheid spelend met nummer veertien weleens. Een uitspraak exemplarisch voor het verloop van de tweede helft voor de bezoekers uit Den Haag, die – ondanks een blessuretijd van dertien minuten – met een gelijkspel het veld afliepen. Als dit de ingrediënten zijn voor het eerste weerzien tussen FC Skillz en sc Monster, dan belooft dat genoeg voor de vervolgwedstrijd op Sportpark Zonneveld.

Foto’s: Aad van der Knaap / Haaglanden Voetbal