Wedstrijdverslag

FC Skillz kent succesvol debuut met driepunter op Valken ’68

Na twee kampioenschappen op rij mocht FC Skillz haar debuut maken in de (regionale) eerste klasse C. Een competitie waar, gezien de hoeveelheid regioploegen, menig voetballiefhebber reikhalzend naar uitkeek. De vraag was dan ook hoe zou FC Skillz zich in de eerste wedstrijd verhouden op dit podium?

Voor het competitiedebuut was Valken’68 de tegenstander. De vereniging uit Valkenburg, gekenmerkt door de rood/gele kleurencombinatie komt vanaf het seizoen 2021-2022 uit in de eerste klasse. Vorig seizoen haalde het haar beste prestatie in de eerste klasse door als vijfde in de competitie te eindigen en dat in een seizoen, waarin alle eersteklassers uit de regio voor het eerst samenkwamen in één competitie.

Voor wat betreft de wedstrijd was het begin wellicht tekenend voor een eerste wedstrijd van het seizoen. Beide teams wilden graag, maar toch hing er een deken van spanning overheen, daar het voor het eerst voor de spreekwoordelijke punten van het seizoen ging. FC Skillz kende geen plankenkoorts, zocht haar combinatievoetbal om tot kansen te komen. Valken’68 daarentegen schroomde er ook zeker niet voor om er de nodige energie in te stoppen en zeker niet het kaas van haar rood/gele bord te laten eten door de Hagenezen.

De strijd vond dan ook veelal plaats op het middenveld, waarbij de kracht van het middenrif weleens bepalend kon zijn voor het verloop van de wedstrijd. In de eerste de beste aanval, die echt goed op gang kwam voor FC Skillz, was het Bart Fumayala, die Djurandy Swedo inspeelde. De routinier, dit seizoen spelend met nummer ’10’ aarzelde niet en haalde verwoestend uit, waarbij hij doelman Frank Kardjani kansloos liet: 1-0.

Het doelpunt brak de wedstrijd wat meer open, want Valken’68 kwam – gezien het tegendoelpunt – wat meer uit haar schulp op zoek naar het Haagse doel. Aanvoerder aan de kant van de vereniging uit Valkenburg, Sammy Zandbergen, maande zijn ploeg voorwaarts en probeerde als een ouderwetse ‘spielmacher’ de regie te nemen hopende op een aansluitingstreffer.

Daar het bij FC Skillz veelal gaat over frivoliteit, combinatievoetbal mag na dit duel ook opgemerkt worden, dat het – om maar in voetbaltermen te blijven – achterin organisatorisch goed stond. Het team vocht voor elke meter voor elkaar, straalde eenheid uit en glorieerde in haar bereidheid als collectief.

De eerste fase van de tweede helft was enigszins wat tam, wat voor beide teams gold. De wedstrijd kreeg wederom een draai, toen FC Skillz-aanvoerder Samir el Moussaoui de 2-0 binnen mocht koppen in de vijftigste minuut. Dit was het signaal voor Valken’68, dat – als ze nog een resultaat wilde halen – er echt iets moest gebeuren. Zo werd er ‘aanvallend’ gewisseld en werd onder andere Samet Arikan het veld ingebracht. De bezoekers probeerden vanaf de zijkanten en middels lange ballen naar voren voor wat meer gevaar te stichten en hoopten, dat het stukje ‘fysiek’ wat de ploeg met zich brengt, ook meer in te zetten als wapen.

Het opportunistische spel van de bezoekers betaalde zich in de in de 82e minuut uit. Een afgeslagen voorzet van Samet Arikan werd binnengeschoten door Bas van Delft, waardoor er 2-1 op het scorebord kwam te staan. Daar Valken’68 volop op de aanval ging, onstonden er logischerwijs ook ruimtes achterin. Abdel Tufi profiteerde hier bijna van, maar vond de paal op zijn weg in 89e minuut. Valken’68 kon het op haar beurt niet meer opbrengen om echt nog een vuist te maken in de eindfase.

De eindstand van de wedstrijd bleef dan ook 2-1 in het voordeel van FC Skillz, dat hiermee terug mag kijken op een succesvol debuut in ‘1C’.