Wedstrijdverslag

FC Skillz en RKDEO houden elkaar in evenwicht

Er werd wederom een hoofdstuk geschreven in het voetbal van de eerste klasse C. Promovendi RKDEO en FC Skillz troffen elkaar op het Sportpark Centrum in hartje Nootdorp. Het werd een wedstrijd waar simpelweg alles in zat, maar ondanks dat ‘alles’ na negentig minuten geen winnaar kende.

Dat de wedstrijden tussen RKDEO en FC Skillz garant staan voor een mooi voetbaltreffen is – ook na dit duel – geen geheim meer. De teams halen wellicht (onbewust) wel het beste uit elkaar, waarbij het vooral voor de neutrale kijker wel het meest ‘smullen’ kan zijn. FC Skillz begon ietwat gehavend aan de wedstrijd met het ontbreken van de geschorste Adam Bekkaoui, Djurandy Swedo en aanvoerder Samir el Moussaoui. Deze namen konden aan de lange lijst met langdurig afwezigen worden toegevoegd. Volgens mij was het Erik ten Hag in zijn succesvolle tijd bij Ajax, die het wekelijks had over het feit, dat zijn selectie meer dan elf basisspelers kende. Dit is namelijk een heel mooi, maar ook belangrijk voetbalgegeven, want waar (basis)spelers er niet zijn, moeten anderen weer opstaan, zo ook bij FC Skillz in Nootdorp.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor de bezoekers. Abdel Tufi werd vanuit een goede loopactie, de diepte ingestuurd maar zijn schot ontbeerde  kracht. Na dit eerste wapenfeit nam RKDEO de (voetbal)regie over en zette de lijnen uit middels goed veldspel. Zo kwam onder andere Irian Boeschoten een aantal keer in de gelegenheid om met zijn linkerbeen (vanaf rechts spelend) naar binnen te komen en af te drukken. Ook Olaf Kramer – met nummer ‘tien’ spelend – stichtte gevaar als ouderwetse draufgänger, waarbij hij op zijn beurt weer ruimte maakte voor Sven van Noppen met diverse loopacties. In de 33e minuut was het dan ook de thuisploeg die op 1-0 kwam. Sven van Noppen anticipeerde als eerste – zoals een goede spits dat betaamd – op een afgeslagen bal en liet de doelman van FC Skillz kansloos.

In de eerste klasse C worden wedstrijden veelal beslist op momenten of de inmiddels alom bekende details. Zo’n (kantel)moment leek in de 38e minuut aanstaande, daar Robin Bousquet met zijn tweede gele kaart het veld moest ruimen. De bezoekers roken ondanks de 1-0 achterstand bloed en kwamen meer en meer voorwaarts en namen het stuur van de wedstrijd over.

Na de doelwisseling hadden beide teams zich ingesteld op de context, maar bovenal het cijferaantal van de spelers. Hierbij moet gezegd worden, dat een team dat in ondertal speelt niet per se de mindere hoeft te zijn, want het psychologische effect echter is wel, dat omdat er een man minder in veld staat, het team onbewust harder voor elkaar lijkt te werken. Juist omdat die (statistische) extra meters voor elkaar te rennen. Tot zover de psychologische context en nu terug naar de wedstrijd. In minuut 55 bracht FC Skillz-trainer Oussama Bekkaoui een gouden wissel in genaamd Joci Chantre, want in minuut 56 beloonde de aanvaller zich al met de gelijkmaker van de wedstrijd: 1-1. Is dit geluk of is dit voor wat betreft het wisselbeleid goed gezien? De lezer mag het zeggen…

De gelijkmaker gaf de bezoekers – gesterkt door het overtal- nog meer energie om uiteindelijk ook voor de winst te gaan. Legio Haagse kansen ten spijt, want de Nootdorpse muur deed er alles aan om zich vanuit het compacte spelen te weren. Ware het niet, dat FC Skillz in de 77e minuut toch aan de leiding kwam. Abdel Tufi speelde de bal hard voor waarbij Jacky Doorschodt deze ongelukkig in eigen doel achter Huub Koning werkte: 1-2.

Met nog een tiental minuten op de klok moest RKDEO immers wel meer naar voren om wellicht het maximale van een gelijkspel eruit te halen. In één van de laatste alles of niets pogingen kreeg de inmiddels ingevallen Youni de Bruin de bal op de rand van het zestienmetergebied. Zonder na te denken haalde de aanvallend ingestelde rechtsback uit en promoveerde de bal de kruising in: 2-2. Cijfer voor het doelpunt en schot een 9,5.

De 2-2 werd hoewel FC Skillz er alles aan deed om de wedstrijd over de streep te trekken toch de eindstand. Daar het ene team het gelijkspel vierde als een overwinning, was het andere team in mineur gezien. Zoals gesteld was het een wedstrijd waar alles van A tot Z in zat, maar ondanks er geen sportieve winnaar aan te wijzen was, was het publiek wellicht de winnaar te noemen. Dit in wederom een enerverende middag in het voetbalboek van de eerste klasse C.